L’evolució del procés de cicatrització d’una ferida crònica està directament relacionat amb la preparació del llit de la ferida. A la pràctica, a causa de diferents obstacles en el procés de cicatrització, ens trobem amb ferides que cicatritzen amb dificultat tot i utilitzar tècniques avançades i productes eficaços per al seu tractament. Per això, una adequada preparació del llit de la ferida facilitarà la cicatrització en el menor temps possible i pot evitar complicacions.
La preparació del llit de la ferida comporta la valoració dels components que poden retardar el procés de cicatrització, com ara la infecció, el teixit no viable o l’exsudat. Cal tenir en compte la interrelació entre ells com a causa-efecte i, per tant, la necessitat d’una valoració integral i dinàmica de les necessitats de la ferida i el procés de cicatrització. Actualment disposem de l’esquema TIME per facilitar el procés integrat d’atenció a les ferides cròniques.
El concepte TIME és un esquema recomanat per als professionals sanitaris com a eina d’ajuda per fer la valoració de la ferides cròniques, facilitar la detecció del problema i ajudar a decidir en cada cura la intervenció més adient fins a arribar a la cicatrització de la manera més eficaç i eficient possible. Aquest concepte, definit per Falanga l’any 2000, és un acrònim anglès que traduït al nostre idioma defineix quatre aspectes.
L’objectiu de l’esquema TIME és la preparació òptima del llit de la ferida i l’estimulació del procés de cicatrització mitjançant la reducció de l’edema, de l’exsudat i de la càrrega bacteriana.
L’ús de l’esquema TIME ajuda a la reducció del cost econòmic del tractament mitjançant la utilització de forma racional i efectiva els apòsits, el material necessari per a cada cura i l’adequació de la freqüència de les cures. Tot plegat contribueix al confort i la millora de la qualitat de vida de les persones afectades per ferides cròniques.