• Imprimeix

Estimulació del teixit de granulació

Descripció:

Granulació i epitelització

La granulació i l'epitelització són dues fases del procés de cicatrització de les ferides. Quan un individu presenta una ferida s'inicien una sèrie de respostes bioquímiques complexes per reparar el teixit danyat.

El teixit de granulació és essencial pel tancament permanent de la ferida, ja que l'omple i la prepara per a l'epitelització. Aquests processos se sobreposen entre si temporalment.

L'aparença del teixit de granulació és un indicador de com es desenvolupa el procés de cicatrització. Un teixit de granulació sa té aparença granulosa, és humit, brillant, hiperèmic i de color vermell fosc. Un senyal d'una cicatrització pobra o deficient es pot esperar, si el teixit és llis, cobert de dipòsits despresos de fibrina, tou, friable, pàl·lid o mostra una coloració blavosa.

S'utilitzaran apòsits que permetin espaiar les cures i així evitarem la lesió dels teixits neoformats. Existeixen alternatives específiques per a aquestes fases com ara els apòsits d'àcid hialurònic, els apòsits amb càrrega iònica, els apòsits de col·lagen o els de silicona.

Una vegada epitelitzada la ferida s'inicia la fase de maduració i remodelació de la cicatriu que pot durar, segons les característiques del pacient i de la lesió, fins a un any.

  • FASE DE GRANULACIÓ: 
    • Es produeix la reconstrucció vascular que facilitarà l’aportació d'O2 i nutrients al nou teixit, que anirà omplint el llit de la ferida per reemplaçar el teixit original destruït.
    • El teixit de granulació és un teixit molt fràgil per la qual cosa hem de ser curosos al realitzar la cura, evitant agressions innecessàries.
  • FASE D'EPITELITZACIÓ: 
    • La fase d'epitelització segueix a la fase de granulació.
    • En l'epitelització, les cèl·lules epitelials avancen lentament al llit de la ferida per cobrir-la.
    • S'inicia la contracció on la ferida es fa més petita per acció dels miofibroblasts que es fixen des de les vores.
  • FASE DE MADURACIÓ I REMODELACIÓ:
    • La ferida ja està epitelitzada però continua el procés de maduració de la cicatrització.
    • Les fibres de col·lagen que es troben inicialment desorganitzades són interconnectades, ordenades i alineades al llarg de línies de tensió.
    • Es produeix la configuració total dels teixits.


Estimulació de la granulació

La cicatrització eficaç precisa del restabliment d'un epiteli intacte i de la funcionalitat de la pell.

El procés d'epitelització pot veure’s afectat negativament de dues formes:

  • Indirecte: la migració dels queratinocits es veu inhibida per una fallada en la matriu de la ferida o per una isquèmia
  • Directe: a causa dels efectes reguladors, a la mobilitat cel·lular afectada o l'adhesió dels queratinòcits.

Els apòsits bioactius estan indicats en aquest moment del procés de cicatrització:

  • Col·lagen
  • Apòsits bioactius
  • Moduladors de proteases
  • Àcid hialurònic

Recomanacions:

  • L'evolució de les ferides cròniques cap a la cicatrització és diferent en essència i dinamisme a la de les ferides agudes.
  • Els apòsits bioactius són capaços d'exercir un paper actiu en el procés de cicatrització de les úlceres.
  • Destaca la pols de col·lagen, que accelera la reparació tissular i estimula el procés de granulació.
  • També l'àcid hialurònic que facilita el transport d'ions i de nutrients, permet la migració cel·lular i estimula l'angiogènesi.
  • Altres apòsits bioactius són els factors de creixement derivats de plaquetes o l'amelogenina, proteïna que proporciona una matriu extracel·lular temporal per a l'adhesió cel·lular, la proliferació i migració.
  • La vora perilesional s'ha de mantenir lliure de restes i detritus.
  • En realitzar una intervenció sobre una ferida crònica, no s'ha de pensar que aquesta respondrà com si fos aguda.
  • No s'han de realitzar tècniques cruentes en ferides ni lesions de forma mecànica i no consensuada. Cal respectar la vora de les lesions cròniques i ser meticulós en la seva cura.

Col·lagen i alginat càlcic

Què és:

És un apòsit modulador de proteases, format per a una és una matriu liofilitzada estèril composta per col·lagen i alginat càlcic per al tractament interactiu local de les ferides.

Per a què serveix:

Estimula la formació de teixit de granulació. Indueix la migració dels fibroblasts i la neosíntesi de col·lagen que condueixen a la cicatrització de ferides estancades, redueix la inflamació i protegeix factors de creixement.

Com s’utilitza:

Aplicar l’apòsit quan la ferida presenti teixit de granulació.

Netejar  amb sèrum fisiològic estèril o solució de Ringer abans d'aplicar directament sobre el llit de la ferida en tota la seva superfície. 

En ferides amb absència o escàs exsudat, es pot humitejar amb solució salina o solució de Ringer.  Cobrir amb un apòsit secundari adequat per mantenir l'entorn òptim d'humitat per a la curació de la ferida. Després de la primera aplicació, la ferida s'ha de tractar novament  en intervals de fins a 72 hores en funció de la intensitat de l'exsudat. La matriu de l’apòsit que no hagi estat reabsorbida pot romandre en la ferida, no cal retirar-la. Es pot retallar. 
 

Contraindicacions:

No s'ha d'utilitzar en pacients al·lèrgics a un o diversos dels seus components. L'ús d’aquest apòsit durant l'embaràs i la lactància requereix una acurada avaluació de risc-benefici del tractament amb clars beneficis per al seu ús.

Observacions:

És biodegradable i s'absorbeix de forma natural pel cos. L’apòsit  no s'ha d'utilitzar amb antisèptics que alliberin clor (p. ex. Cloramina), amb substàncies que provoquin la precipitació de proteïnes (àcid tànnic, nitrat de plata) o càustics (tintures de iode) que alterin les proteïnes. Els desinfectants i antisèptics no s'han d'utilitzar sobre l'apòsit.

Noms comercials:

Col·lagen equí, en forma de plaques esponjoses

Què és:

És un apòsit de col·lagen equí, en forma de plaques esponjoses, que es poden adaptar fàcilment a les lesions.

Per a què serveix:

El col·lagen  estimula la reparació tissular, accelerant els processos de cicatrització:

  • Actua com a conductor en processos de reparació tissular.
  • Proporciona suport estructural.
  • Controla la diferenciació, migració i síntesi de nombroses proteïnes cel·lulars.
  • Afavoreix la formació de fibroblasts, teixit de granulació i col·lagen natiu.
  • Facilita l'hemostàsia i estimula l'angiogènesi.

Forma una capa de gel al llit de la ferida que és reabsorbida lentament pel teixit subjacent i permet mantenir un ambient humit constant sobre el llit de la ferida.
 

Com s’utilitza:

Netejar la lesió, aplicar la placa sobre la lesió després d'haver-la humitejat amb solució salina, pressionar lleugerament.

Es poden utilitzar una o més plaquetes, contigües i superposades, fins a cobrir completament la lesió. 

En les úlceres per pressió assegurar que la plaqueta estigui en contacte
total amb tota la lesió. Fixar l'apòsit sobre la lesió col·locant una gasa estèril o un embenat no adherent. Després cobrir amb un embenat de subjecció o compressiu.

Si es fa servir com hemostàtic i si no s'ha tractat en condicions asèptiques, la plaqueta ha de ser retirada després de la coagulació.

Controlar la ferida cada 2-3 dies (cada 24 hores si la lesió és molt exsudativa). Si el producte ha estat absorbit, aplicar una altra plaqueta sobre el llit de la ferida, sense treure les restes de la mateixa que encara estiguin adherits a la lesió.

Contraindicacions:

Evitar l’aplicació sobre lesions amb exsudat abundant. No utilitzar el producte si la lesió presenta infecció.

No utilitzar en pacients amb història familiar de reaccions anafilactoides o reconeguda hipersensibilitat al col·lagen tant tòpic com injectable.

Observacions:

No s’han de retirar les restes de la placa. La plaqueta és absorbida i es dissol amb el temps.

Noms comercials:

Apòsit bioactiu d’alginat amb ions de calci, zinc i manganès

Què és:

És un alginat bioactiu d'algues marrons i clorofil·la amb ions de calci, zinc i manganès .

Per a què serveix:

L’apòsit en contacte amb fluids que contenen sodi, com la sang,  l'exsudat de la ferida o el sèrum salí, forma un gel bioactiu que genera un entorn humit favorable per a la cicatrització de la ferida.

Promou la regeneració del teixit i la cicatrització de la ferida, absorbeix l'exsudat i atrapa els residus necròtics i bacteris en el seu espai interfibril·lar, impulsant així la neteja i granulació de la ferida.

Els ions de zinc i manganès són cofactors enzimàtics de gran importància en la regeneració tissular, i qualsevol dèficit dels mateixos està associada a un retard de la cicatrització. I l’ió de calci té un paper fonamental en l'hemostàsia.

Com s’utilitza:

Prèvia neteja de la ferida, aplicar sobre el llit de la ferida sense sobrepassar les vores. Es pot doblegar i ficar en ferides cavitades. Es pot retallar (amb tisores estèrils i segellar l’envàs amb el producte restant).

En ferides poc exsudatives humitejar el llit de la ferida amb sèrum salí o aplicar un hidrogel per augmentar la humitat. Permet una retirada atraumàtica. Cal un apòsit secundari.

Contraindicacions:

No ha de ser aplicat en pacients amb hipersensibilitat o al·lèrgia a alguns dels components del producte.

Observacions:

Aplicar en la fase proliferativa i en absència de signes d’infecció. La capacitat bioactiva comença al cap de dues hores i es manté fins a 2-3 dies.

Noms comercials:

Matriu moduladora de metaloproteases

Què és:

Les ferides cròniques contenen grans quantitats de citocines inflamatòries, radicals lliures i proteases que creen un medi hostil perjudicial per a la cicatrització de la ferida. Aquest fet perpetua la cronicitat de la ferida ja que produeix una major lesió tissular i una degradació de les molècules funcionals clau entre les que s’incluen els factors de creixement, necessaris per estimular el creixement cel·lular i la producció de teixit nou.

És una matriu liofilitzada composta d'un 55% de col·lagen i un 45% de cel·lulosa oxidada regenerada (COR).

Per a què serveix:

La matriu moduladora de les proteases optimitza l'acció dels factors de creixement endògens i accelera el procés de cicatrització.

Aquest apòsit pot reduir factors perjudicials com l’excés de les proteases, els radicals lliures i l'excés d'ions metàl·lics, i augmentar els factors positius com les proteïnes de matriu i els factors de creixement, induint la formació de teixit nou.

Quan l’apòsit es posa en contacte amb l’exsudat de la ferida es forma un gel que permet que s’adapti a la forma de la ferida.

Com s’utilitza:

Prèvia neteja de la ferida, aplicar l'apòsit sobre el llit de la ferida sense sobrepassar les vores. Es pot doblegar i ficar en ferides cavitades. Es pot retallar (amb tisores estèrils i segellar l’envàs amb el producte restant).

En ferides poc exsudatives humitejar el llit de la ferida em sèrum salí o aplicar un hidrogel per augmentar la humitat. Permet una retirada atraumàtica.

Cal un apòsit secundari. No cal retirar les restes de l’apòsit si no s’ha biodegradat.

Es recomana canviar l’apòsit cada 72 hores o menys temps en funció de l’exsudat.

Contraindicacions:

No ha de ser aplicat en pacients amb hipersensibilitat o al·lèrgia a alguns dels components del producte ni en cremades de 3r grau o vasculitis activa.

Observacions:

Aplicar en la fase proliferativa del procés de cicatrització i en absència de signes d’infecció. Ha demostrat propietats hemostàtiques.

Noms comercials:

Matriu moduladora de metaloproteases amb plata

Què és:

És una matriu liofilitzada composta d'un 55% de col·lagen, 45% de cel·lulosa oxidada regenerada (COR) i un 1% de plata.

Per a què serveix:

Preveu la infecció mentre promou el creixement cel·lular. Redueix els nivells de les proteases inflamatòries, metaloproteases i elastasa per ajudar a cicatritzar les ferides.

El col·lagen i la COR absorbeixen i desactiven les proteases, i la plata proporciona protecció front els bacteris i la infecció.

Com s’utilitza:

Prèvia neteja de la ferida, aplicar l'apòsit sobre el llit de la ferida sense sobrepassar les vores. Es pot doblegar i ficar en ferides cavitades. Es pot retallar (amb tisores estèrils i segellar l’envàs amb el producte restant).

En ferides poc exsudatives humitejar el llit de la ferida amb sèrum salí o aplicar un hidrogel per augmentar la humitat. Permet una retirada atraumàtica. Cal un apòsit secundari.

No cal retirar les restes de l’apòsit si no s’ha biodegradat.

Es recomana  canviar l’apòsit cada 72 hores o menys temps en funció de  l’exsudat.

Contraindicacions:

No ha de ser aplicat en pacients amb hipersensibilitat o al·lèrgia a alguns dels components del producte ni en cremades de 3r grau o vasculitis activa.

Observacions:

Aplicar en la fase proliferativa del procés de cicatrització i en absència de signes d’infecció. Ha demostrat propietats hemostàtiques.

Noms comercials:

Promogran® Prisma Systagenix

Àcid hialurònic

Què és:

Polisacàrid biològic (glicosaminoglicà) distribuït en la matriu extracel·lular de la majoria dels teixits. La proporció habitual de l’àcid hialurònic (sal sòdica) al producte és del 0,2% .

Per a què serveix:

Indicat per al tractament de les irritacions i les lesions cutànies. En particular s'ha desenvolupat per cobrir ferides tant agudes com cròniques (abrasions, zones de les quals s'ha extirpat teixit per fer un empelt, ferides resultants d'intervencions quirúrgiques, cremades de primer i segon grau, úlceres vasculars i metabòliques i nafres per decúbit), proporcionant un mitjà hidratat que protegeix front l’abrasió, fricció i deshidratació de la zona.

Gràcies a les seves propietats hidrofíliques, proporciona un mitjà hidratant entre les cèl·lules, facilitant l’acceleració del procés de cicatrització.

Com s’utilitza:

Prèvia neteja de la ferida, aplicar una fina capa de crema sobre la superfície de la ferida 2 o més cops al dia. L'àrea tractada s'ha de cobrir amb un apòsit secundari i subjectar amb un embenat si cal.

Contraindicacions:

No ha de ser aplicat en pacients amb hipersensibilitat o al·lèrgia a alguns dels components del  producte. No utilitzar concomitantment amb desinfectants que continguin sals d'amoni quaternari, ja que l'àcid hialurònic pot precipitar en la seva presència.

Observacions:

Hi ha reaccions adverses que poden aparèixer ocasionalment com erupció a la zona d'aplicació, picor, sensació d'ardor, irritació cutània, sequedat, eritema, dermatitis i decoloració de la pell. Els símptomes són generalment transitoris, d'intensitat lleu i poques vegades requereixen finalitzar el tractament abans d'hora.

Conservar a temperatura ambient (per sota dels 30° C).

Evitar el contacte directe de l'envàs amb la ferida.

Cada tub ha de ser utilitzat únicament per un pacient per tal de reduir el risc d'infecció creuada .

Noms comercials: