Introducció:
El dolor associat a les ferides té un impacte negatiu envers la qualitat de vida del pacient. El dolor és un fenomen difícil de valorar, subjectiu i perceptiu influenciat per factors socials, emocionals, psicològics i fisiològics.
El dolor de les ferides pot aparèixer durant el procediment de la cura, ja sigui durant la retirada dels apòsits, la manipulació directa de la lesió o en aplicar els productes de cura sobre el llit de la ferida. Pot estar present de forma constant i persistent, com a conseqüència dels processos inflamatoris associats.
Amb la finalitat de millorar el benestar del pacient minimitzant el dolor, és important tenir en compte una pauta analgèsica i considerar administrar una dosi de rescat abans de procedir a realitzar la cura si aquesta fos dolorosa.
L’avaluació i el tractament del dolor han d’estar integrats en el pla de cures de les ferides de forma integral, individualitzada i continua.
Recomanacions:
- Manipular les ferides amb suavitat, evitant la pressió excessiva durant el procediment de la cura.
- Realitzar pauses durant la realització de les cures si fos necessari.
- Escollir apòsits secundaris adaptats a les característiques de la ferida i que afavoreixin una manipulació atraumàtica (CAH).
- Utilitzar escales d’avaluació del dolor validades i adaptades al pacient.
- Atendre totes aquelles mesures no farmacològiques que ajudin a augmentar el llindar del dolor com per exemple el maneig ambiental, l’abordatge emocional o l'actitud professional empàtica.
(Taula 1. Resum dels nivells de recomanació de control del dolor segons evidència disponible)